De kracht van samen

Al een aantal jaren heb ik het voorrecht om mensen met een migrantenachtergrond te mogen begeleiden naar werk. Ik zeg voorrecht, omdat ik het een eer vind om deze prachtige, sterke mensen te leren kennen. Wat hebben zij veel meegemaakt en wat is het wennen in een land waar andere regels gelden en een andere taal wordt gesproken. Ook zie ik dat veel partijen zich elke dag volop inzetten om deze mensen verder te helpen. Gisteren sloten we een intensief traject af, waarbij iedereen eten meebracht uit zijn of haar thuisland. Mooi om te horen hoe iedereen vertelt over hoe het eten gemaakt wordt en bij welke tradities dit allemaal gegeten wordt.

Toch is niet alles rozengeur en maneschijn in de weg die afgelegd moet worden om werk te vinden. Ik verwonder me vaak over hoe instanties langs elkaar heen werken en merk dat niemand meer weet waar de klepel hangt. Naar mijn mening worden deze mensen te lang van de arbeidsmarkt weggehouden en wordt de uitkering een veilige haven. Als mensen na hun inburgering pas aan de slag kunnen, zijn ze gewend aan het inkomen dat zij hebben. De weg naar werk wordt daardoor bemoeilijkt en zelfs als eng ervaren.

In dit proces zie ik ook dat door cultuurverschillen onbegrip en miscommunicatie ontstaan en dat alle partijen met de beste bedoelingen teleurgesteld worden. Hier heb ik het over o.a. mensen van de gemeente, werkgevers, maar ook vooral de mensen om wie het gaat. Een eenvoudige oplossing is er niet, maar samenwerken aan een integrale aanpak, leren van elke ervaring, echt luisteren en onderzoeken waar de kern van de problematiek zit, helpt wel om de begeleiding beter te maken.

Met het eten had iemand Dawali gemaakt (met lamsgehakt en rijst gevulde wijnbladeren) en dat bracht mij even terug naar mijn eigen achtergrond. Mijn vader kwam in 1949 als gastarbeider uit Palestina naar Nederland. Ook hij maakte mee wat deze mensen ervaren. Dit laat je stil staan bij het geluk dat je hebt om in veiligheid en vrede te leven. De kennis en expertise vanuit De Stip deel ik graag met jullie, dus als er vragen zijn neem dan gerust contact op.